Document de treball de Nou Cicle: Intervenció de Raimon Obiols a l'Assemblea de Nou Cicle de Saifores (28.05.2011).
Els objectius del Congrés.


En el Congrés, per tant, hauríem d’aconseguir dues fites. Una renovació imprescindible de cares del grup dirigent, amb una presència determinant de gent jove, amb  l’objectiu dels nous mètodes, del nou model organitzatiu, del nou estil de fer política, concretat en projectes concrets. I, en segon lloc, llum verda per tirar endavant una proposta de constitució, des de la base, d’una aliança de progrés, de caràcter sociopolític, pensant en l’horitzó de l’any 2014.

Aquest és el sentit de les nostres propostes. Sabem que tirar-les endavant no serà fàcil. Requerirà molta tenacitat, molta continuïtat. No ho podrem fer reunir-nos de tant en tant. Hem de fer-ho a través d’una activitat diària al llarg i ample de tot Catalunya. Ho hem de fer amb tots els sectors i persones del partit, que hem de considerar amics, partícips, coprotagonistes, com ells ens han de considerar a nosaltres. Amb una gran obertura, perquè no tenim adversaris, no volem derrotar a ningú, ni tampoc, evidentment, ser derrotats. El proper congrés, o el guanyem entre tots i totes, o entrarem en una etapa de declivi.

D’idees de futur n’hi ha i n’hi haurà moltes. Una de les iniciatives que proposarem serà recopilar, de manera oberta i participativa,  “100 idees pel nou PSC”. Per tal d’aprendre els uns dels altres, discutir les idees dels uns i dels altres. Que davant dels que diuen “el socialisme està esgotat, no té idees, no té relat”, puguem respondre:  “aquí hi ha les nostres idees de cara al futur del partit”.

Ho hem de fer d’una manera oberta, refusant amb tenacitat, fins a fer-nos pesats, quan ens pengin cap etiqueta. Els “hashtags” a Twitter són eines fantàstiques. Però hem d’evitar les etiquetes internes que sempre creen recels. Jo no sóc “obiolista”. No hi ha d’haver “obiolistes”. Un servidor no té cap aspiració especial, per qüestions òbvies sobre les quals no em vull entretenir. Ens hem de  fer confiança i ens hem de guanyar la confiança de tothom, amb un treball obert i igualitari. Sense ordres ni consignes. Fent  propostes. Nou Cicle seguirà ben viu, però la nostra prioritat d’ara fins a octubre ha de ser constituir una xarxa oberta en la que en la que tothom hi tingui cabuda i tothom hi sigui protagonista.

I, res més, amics i amigues.  Ha estat una gran alegria retrobar-nos tan nombrosos, amb companys i companyes que feia temps que no ens veiem, amb tantes cares noves que no coneixíem. Si sortim d’aquí irradiant força, amb confiança en nosaltres mateixos i en les nostres propostes, farem un bon servei al PSC. Serem fidels al passat que he evocat, però sobretot, a la herència que ens ve del futur.. No ens hem de deixar impressionar per les conjuntures. Si tenim encert i visió, intel·ligència, voluntat i tenacitat, si sabem fer bé les coses bé, serem hereus del futur. 

Som un gran partit de Catalunya, una gran eina d’unitat i de progrés. Aquest partit ha de fer un gran pas endavant, un nou inici, en el Congrés d’octubre. Hem d’estar a l’alçada d’aquesta esperança. És la nostra responsabilitat i és el nostre compromís.

Saifores, 28 de maig de 2011.